Peru

De republiek Peru is het derde grootste land van Zuid-Amerika. Dit land is in te delen in drie gebieden; een woestijnachtig gebied, het Andesgebergte en een gebied met hoge bergkammen en diepe dalen. Ieder deel heeft zijn eigen klimaat. In Zuid-Peru zijn nog enkele vulkanen actief. Een belangrijke rivier die door Peru stroomt is de Amazone.

Het meest gekende volk dat in Peru geleefd heeft, zijn de Inca's. Dit is een oude indianenstam en deze heeft tot in de zestiende eeuw in Peru gewoond. De Spaanse veroveraars zijn ook dit gebied binnengevallen. Ze waren vooral geïnteresseerd in het goud en het zilver dat in de grond zat. De Inca's maakten hiervan maskers en sieraden.

In deze cultuur waren de maan en de zon de belangrijkste goden. Ze zagen hun koning als zoon van deze goden. Om ze te eren gaven ze al hun bezittingen aan de koning. Ook zijn er verschillende tempels gebouwd voor de zon en de maan. In deze tempel werden bepaalde rituelen uitgevoerd. Wat ze juist betekenden en hoe ze uitgevoerd werden is echter niet helemaal duidelijk. De Inca's hielden zich bezig met astrologie. Ze bestudeerden de bewegingen en standen van de zon, de maan en het heelal. Op basis hiervan deelden ze een jaar op in seizoenen, maanden, dagen,...

De bekendste Inca stad is Machu Picchu. Dit is de enige stad die niet door de Spanjaarden vernield is. Machu Picchu is gelegen op 2500 meter hoogte op een berg. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de Spanjaarden deze stad nooit gevonden hebben. Ze ziet er dan ook nog bijna identiek uit zoals toen. Machu Picchu is pas begin twintigste eeuw ontdekt. Jaarlijks trekken duizenden toeristen, vaak te voet, de bergen in op zoek naar deze stad. Het is dan ook één van de voornaamste toeristencentra van het land.

De Peruviaanse bevolking is een kleurrijk volk. Iedereen kent wel de typische kleuren, rood, rose en groen. Deze kleuren worden vooral gebruikt in de handgeweven doeken. Deze doeken kennen verschillende toepassingen. Ze worden gebruikt als schouderdoek of als draagtas. Andere belangrijke elementen uit deze cultuur zijn de ceramische beeldjes en potten. De beeldjes zijn vaak kopieën van godenbeelden, mythische figuren en urnen. Peru staat ook bekend om zijn typische juwelen van alpaca zilver, goud, natuurstenen, bamboe, kokos, zaadjes en koehoorn.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden van typische juwelen uit Peru: