Paaseilanden

Rapa Nui Maois De Paaseilanden, of Rapa Nui in de taal van de plaatselijke bevolking, is het meest geïsoleerde eiland van de wereld. Het is gelegen in de Pacifische Oceaan en hoort bij Chili. Het heeft een driehoekige vorm en ligt 3,7 km ten westen van de Chileense kust. Zijn naam heeft dit eiland te danken aan een Nederlands ontdekkingsreiziger die er in 1722 met Pasen terechtkwam. Het eiland bestaat uit drie vulkanen en er heerst gedurende het hele jaar een aangename temperatuur. De oorspronkelijke bevolking is Polynesisch.
Vele geheimen van deze cultuur blijven onopgelost. Maar één van de grootste mysteries zijn wel de Maois. Dit zijn beelden die uit het vulkanisch gesteente gehouwen zijn en daarna rechtop gezet werden. Men is er nog steeds niet achter gekomen hoe dit precies gebeurde. De ogen zijn gemaakt van wit koraal en obsidiaan. Momenteel zijn er over het hele eiland nog ongeveer negenhonderd Maois verspreid. Naast het mysterie van deze megalieten, kent het eiland ook nog andere raadsels, minstens even geheimzinnig.

Symbool van de vogelmancultus Op de Paaseilanden is een populaire vorm van religieus, mythische kunst terug te vinden in de vorm van afbeeldingen van een vogelman. Deze vogelman is half-mens en half-vogel. Hij zou de verpersoonlijking zijn van de godheid Makemake. Dit is de schepper van de mensheid en de patroon van de vogelman-cultus. Aan deze religie was een ritueel verbonden. Vanuit het ceremoniële dorp Orongo, in het zuidoosten van de Paaseilanden, is een groepje van kleine, onbewoonde eilanden te zien. Op deze eilanden leggen fregat vogels jaarlijks hun eieren. Deze staan symbool voor leven, kracht en vruchtbaarheid.

Jaarlijks zwommen tientallen jonge mannen naar deze eilanden om het eerste ei van het jaar te halen.
Degene die eerst terugkwam met een onbeschadigd ei was de winnaar. Hij werd uitgeroepen tot
vogelman van het komende jaar. Zijn lichaamshaar werd afgeschoren en hij leefde een jaar in afzondering. Veel meer informatie over deze religie is echter niet bekend.

De bewoners van de Paaseilanden hadden ook een eigen geschrift, Rongo Rongo. Dit geschrift bestaat uit symbolen en niet uit letters zoals wij die kennen. Op verschillende plaatsen op het eiland zijn nog stenen tabletten te vinden met dit geschrift. Naast Makamake kenden de bewoners nog andere godheden, zoals bijvoorbeeld Rongo. Hij was de god van de landbouw en de stem van de donder.
De preciese details van de religie, gebruiken en tradities van de oorspronkelijke bevolking zijn niet bekend. De Paaseilanden zullen hun geheimen nooit volledig prijsgeven. Dit is één van de aantrekkingskrachten van het eiland.


Juwelen van de Paaseilanden

De juwelen van de Paaseilanden zijn gebaseerd op hun religie en tradities. Zo wordt de vogelman vaak uitgebeeld in de vorm van hangers, amuletten en oorbellen. De materialen die ze hiervoor gebruiken zijn zilver en natuursteen. De beelden van de Maois en de vogelman worden vaak uitgebeeld in aardewerk of natuursteen.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden van juwelen uit de collectie van de Paaseilanden: