Edelstenen en kristallen

Getrommelde knuffelsteentjes Hoe ver we ook terug gaan in de geschiedenis, edelstenen hebben steeds een belangrijk onderdeel uitgemaakt in het bestaan van de mens. Aan deze stenen heeft de mens geneeskrachtige en spirituele eigenschappen toegekend. In vroeger tijden gebruikten vorsten edelstenen als statussymbool. Sjamanen gebruikten ze dan weer om ziektes te genezen en bij toekomstvoorspellingen. Al sinds de oudheid worden edelstenen in verband gebracht met astrologie. Zo heeft iedere planeet zijn steen.
Ook ieder dierenriemteken heeft zijn stenen. Deze versterken de goede eigenschappen en verbeteren de zwakke. Niet iedereen is geïnteresseerd in kristallen. Toch hebben we er in ons dagelijks leven vaak mee te maken, zonder dat we het zelf beseffen. We vinden ze terug in machines, motoren, meetinstrumenten, verf, medicijnen en zelfs in onze voeding. En iedereen draagt wel een horloge of zet de radio aan.

 

Edelsteenkunde

Edelsteenkunde of gemmologie is de wetenschap van de edelgesteenten. Bijna alle edelstenen zijn mineralen. Deze kunnen op verschillende manieren gevormd worden. Ze ontstaan uit gloeiend gesmolten gesteenten en gassen in het diepste van de aarde of uit lava die aan het aardoppervlak komt. Een derde mogelijkheid is door kristallisatie uit waterige oplossingen. Hierin zitten vele samenstellingen: water, zuurstof, ijzer, zink,... Afhankelijk van de samenstelling ontstaan verschillende kristallen. Edelstenen hebben natuurkundige eigenschappen: de vorm, soort breuk, soortelijk gewicht, uiterlijke kenmerken en hardheid. Deze laatste wordt aangegeven op de schaal van Mohs met een waarde van één tot tien. Hierbij staat tien voor het hardste geteente, diamant. Het zachtste gesteente dat we kennen is talk, met een hardheidswaarde van één. Hiervan kunnen stukjes afgeschraapt worden met de vingernagel. In ruwe vorm verschillen edelstenen vaak niet veel van gewone stenen, maar na het slijpen of polijsten komen hun mooie kleuren tevoorschijn.

De edelstenen die het eerst bekend waren zijn amethyst, bergkristal, barnsteen, granaat, jade, koraal, lapis-lazuli, parels, smaragd en turkoois. Edelstenen zijn duurzame mineralen en zijn vaak ook zeldzaam. Dit maakt dat ze dikwijls bijgekleurd of zelfs nagemaakt worden. Deze synthetische stenen zijn moeilijk te onderscheiden van echte exemplaren.


Werking

Een preciese verklaring voor de werking van edelstenen is er niet. Wat we wel kunnen zeggen is dat er rondom de stenen energievelden hangen net zoals rond de mens zelf. Binnen deze velden vinden trillingen plaats. Bij ziekte gaan deze trillingen uit balans zijn. Door het dragen van stenen gaan hun energievelden een invloed uitoefenen op de mens.
Hierdoor worden verstoorde energievelden terug in evenwicht gebracht en kunnen edelstenen helpen bij het verlichten van ziektes. De stenen zelf bevatten ook bestanddelen met een geneeskrachtige werking, zoals ijzer, koper, kalk, zink,... Bij bloedarmoede is het verstandig hematiet te dragen. Deze steen bevat immers veel ijzer, wat noodzakelijk is in dit geval.

Mensen verschillen onderling sterk van elkaar. Daardoor zal de uitwerking van de steen ook verschillen van persoon tot persoon. Bij de éne zal hij snel en goed werken, bij de andere zal het wat langer duren. Het is ook nodig om de stenen op te laden. Dit kan je doen door de steen af te spoelen onder koud stromend water; regenwater, bronwater of putwater en daarna een nachtje in de volle maan te leggen.

De meer spirituele betekenis zit in de sterke bewustzijnsveranderingen die de stenen veroorzaken. Dit is wel de grootste aantrekkingskracht van edelstenen. Ze worden gedragen als amulet of talisman. Vooral carneool, turkoois, koraal en obsidiaan werden hiervoor gebruikt in de culturen van Noord- en Zuid-Amerika. De stenen kunnen ook bescherming bieden tegen boze geesten en stemmen heiligen goed gezind. Bovendien hebben ze de kracht om onheil af te wenden.
Een edelsteen heeft een aards karakter door zijn oorsprong, maar is tegelijk ook spiritueel doordat hij geen tijd of ruimte kent. Deze eigenschappen geven de mens de mogelijkheid om met behulp van een steen zijn bewustzijn te verkennen, maar wel met de nodige realiteitszin.

Een steen uitkiezen kan je op verschillende manieren doen. Het beste is echter om op je intuïtie af te gaan. Neem de steen vast waar je oog het eerst op valt. Voelt hij goed aan, dan past deze steen inderdaad bij u. Daarna kan je eens nagaan wat de eigenschappen zijn van deze steen. Meestal zullen ze te maken hebben met uw klachten.